PROJEKTNI TEDEN: SPOZNAVAM SVOJE MESTO – 1. DAN

PROJEKTNI TEDEN SPOZNAVAM MOJE MESTO

19.- 23. 3. 2018

    Pa smo dočakali letošnje pohajanje po mestu. V jeseni je bilo slabo vreme. Mislili smo, da bo v mesecu marcu suho in toplo, a smo spoznali, da naravi ne moremo ukazovati.
Nič zato, vreme bo kakršno bo, mi pa imamo načrt našega letošnjega spoznavanja našega mesta.

V ponedeljek, ko smo odložili naše kovčke v razred, pohitimo po malico, ki so nam jo pripravile naše kuharice, in že se razdelimo v avtomobila ter se odpeljemo v Bršljin v vojašnico, kjer nas počaka vojakinja Silvestra Sadar. Dogovarjali smo se, da bo letošnji obisk imel zanimivo doživetje preživetja v naravi, a nam jo je zagodlo vreme….

Odidemo v eno izmed stavb, kjer imajo muzej. Tam nas pričakajo vojaki Peter, Jan in Robi. Odidemo v skupni prostor, kjer nas čaka presenečenje – vojaške srajce, čelade, šotorke… Na mizi je načrt vojašnice in kompas. Vojaka  Jan in Robi nam razložita, kako se orientiramo s kompasom na zemljevidu. Vsi se trudimo, da bi poiskali sever in naravnali načrt v pravo smer…

Preden odidemo, se oblečemo v dodatna vojaška oblačila in kot pravi vojaki odkorakamo nalogam naproti…
V rokah držimo načrt vojašnice s petimi točkami, ki jih moramo poiskati. S kompasom na načrtu poiščemo pravo smer in že korakamo  v koloni proti … Ustavimo se pred oklepnimi vozili. Z zanimanjem poslušamo razlago in tudi kaj povprašamo.

Najbolj pa smo bili veseli, ko smo se lahko vkrcali v oklepnik in si pobližje ogledali njegovo notranjost. In že hitimo naprej, iščemo naslednjo nalogo. Pripravimo improvizirana nosila in našo Laro vojaka odneseta do naslednje postaje. Pogumno hodimo in spoznavamo orientacijo. Ustavimo se pred zadnjo nalogo. Tu bi si zunaj zakurili ogenj in si spekli klobase. Ker pa nas preveč zebe, se odpravimo v hišo, kjer nam vojakinja Silvestra pripravi pečene hrenovke. Mi pa medtem opazujemo, kako se postavi bivak, ki ga s seboj v težkem nahrbtniku nosi vsak vojak. Ko je postavljen, vsi poskusimo, kako se počiva v njem.

Po malici se jim zahvalimo z našimi izdelki in se dogovorimo za druženje, ko bo topleje, da bomo zunaj postavili bivak in še kaj zanimivega. In že hitimo proti šoli na kosilo.

Po kosilu pa proti Cikavi. V podjetju ROLETARSTVO MEDLE nas pričakata Vanja in Robert Medle. Sprehodimo se med stroji v proizvodnji ter opazujemo in spoznavamo, kako nastajajo žaluzije in rolete za okna. Pridne roke delavcev sledijo hitremu tempu strojev, ki se ne ustavijo…

Po ogledu si v pisarni ogledamo zanimiv film o začetkih podjetja. Preden odidemo, dobimo še darila, mi se za zanimivo predstavitev zahvalimo s svojimi izdelki. V salonu si ogledamo, kako izgledajo okna z različnimi senčili, ki jih vgradijo v hiše. Ugotovimo, da je to delo pretežko za nas, čeprav smo spretni pri sestavi nekaterih elementov, ki jih sestavljamo v VDC-ju, ko smo na praksi.

Dogovorjeni smo bili še za ogled pošte. A ker ni elektrike, obisk prestavimo na torek…

V šoli si pripravimo sami večerjo, pojemo in že hitimo v dom, da si pripravimo postelje za spanje.
Razdelimo se po sobah, si med seboj pomagamo pri postiljanju, pripravimo vse za umivanje. Vmes pa veselo klepetamo in se družimo…dokler utrujeni ne zaspimo.

Zapisala: Marjeta Rožič (vodja projektnega tedna)

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2017 - 2018, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.